Bestellingen boven de €50,- worden GRATIS verzonden!

Wat zijn Nootropics?

Complete introductie in Nootropics

Alles wat je moet weten over Nootropics. Wat zijn Nootropics? Wat doen ze met je? We geven hier de uitleg, zodat jij weet waar je aan begint en welke nootropics bij je passen.

Overzicht

 1. Wat zijn nootropics
 2. Waarom gebruiken mensen nootropics
 3. De basis van nootropics
 4. Hoe haal je de meeste voordelen uit nootropics?
 5. Misvattingen rondom nootropics
 6. Waar moet ik beginnen?

1. Wat zijn Nootropics? 

Nootropics korte samenvatting

Nootropics maken synthetische verbindingen aan in ons brein die de cognitieve vaardigheden van gezonde mensen verbeteren. Nootropics komen vaak in poedervorm, maar tegenwoordig worden ze steeds meer aangeboden in de vorm van capsules/supplementen.

Nootropics moet je niet verwarren met medicijnen. Nootropics zorgen ervoor dat jij nog beter gaat presteren terwijl je al gezond bent. Nootropics worden voor verschillende doeleinden gebruikt en ze hebben ook niet op iedereen hetzelfde effect. Nootropics wordt het meest gebruikt voor het verbeteren van cognitieve vaardigheden en als hulpmiddel voor motivatie en concentratie. 

 

Nootropics (extra)

Nootropics is een vrij nieuwe term die bedacht is door de Roemeense scheikundige Corneliu Giurgea. Volgens hem voldoet elke nootropic aan de volgende voorwaarden:

De nootropic:

 • Verbeterd geheugen en leervermogen
 • Assisteert in het functioneren van de hersenen in stresssituaties
 • Beschermd de hersenen tegen chemische schade
 • Verbeterd cognitieve vaardigheden

Overal ter wereld wordt de term Nootropics inmiddels gebruikt bij het beschrijven van middelen die zorgen voor een veilige verbetering in cognitieve vaardigheden.

De verbeteringen in cognitieve vaardigheden zijn heel breed te trekken. Er zijn verschillende Nootropics die verschillende delen van het brein verbeteren. Er zijn bijvoorbeeld Nootropics die zorgen dat je meer sociaal wordt en je gedrag meer leunt naar extrovert in plaats van introvert. Daartegen over staan bijvoorbeeld nootropics die zorgen voor een verlaging van stress en een verbetering van het humeur. 

Uiteindelijk kan de term Nootropics gebruikt worden als de gebruiker meer controle krijgt over de werking van zijn hersenen en zijn gemoedstoestand. Melatonine is bijvoorbeeld ook een nootropic aangezien deze de slaapcyclus van een gebruiker kan beïnvloeden.

Nootropics worden geprezen omdat gebruikers meer controle krijgen over de samenstelling van de stoffen in hun brein. Nootropics zijn de eerste supplementen ooit die ons controle geven over onze gemoedstoestand en intellect op een chemisch niveau.

 

 2. Waarom gebruiken mensen Nootropics?

Nootropics geven gebruikers controle over hun gemoedstoestand en cognitieve vaardigheden. Dat kan bijvoorbeeld ook via een kopje koffie dat je helpt wakker worden in de ochtend. Mensen gebruiken Nootropics wereldwijd voor verschillende doeleinden. Deze gaan we allemaal kort bij langs.

Nootropics voor Productiviteit en Studeren

Dee nootropics maken je vooral productiever en geven je een boost in motviatie. Ze zorgen dat je je meest essentiële taken uitvoert. Dit maakt nootropics zeer populair onder studenten. Studenten gebruiken Nootropics om lang en effectief te kunnen studeren, essays te schrijven en tijdens het maken van examens.

Voorbeelden van stoffen die helpen bij productiviteit en studeren:

 • Adrafinil
 • Piracetam
 • Phenylpiracetam 

Producten op Nootropics-Supplements die helpen bij productiviteit en studeren:

 • Brain Caps
 • Study Buddy
 • Omnimind

Lees meer over Nootropics voor Productiviteit

Lees meer over Nootropics en Studeren

 

Nootropics voor het verbeteren van Sociale Vaardigheden

Sommige mensen gebruiken Nootropics om meer vertrouwen te krijgen in sociale situaties. Deze Nootropics verbeteren sociale interacties en zorgen er vaak voor dat gebruikers zich beter kunnen verwoorden. Deze Nootropics worden gebruikt tijdens het geven van presentaties, bij sociale gelegenheden, feestjes of netwerkevenementen. 

Stoffen die helpen bij sociale vaardigheden:

 • Phenibut
 • Aniracetam
 • Phenylpiracetam 

Nootropics voor Sport/Fitness

Nootropics zijn sinds kort ook toegevoegd aan bepaalde work-out shakes. Hierin zorgen ze ervoor dat de atleet zijn oefeningen uitvoert met verbeterde motivatie. 

Stoffen die helpen bij motivatie tijdens sport:

 • Phenylpiracetam
 • Noopept
 • Citicoline

Gezondheid hersenen

Sommige Nootropics geven stoffen af die neuronen in onze hersenen beschermen. Er zijn zelfs Nootropics die zorgen voor het aanmaken van nieuwe neuronen. 

Verbeteringen gemoedstoestand

Veel Nootropics zorgen voor verbeteringen in onze gemoedstoestand. Ze verminderen angst en risico op angstaanvallen. Deze Nootropics werken als lichte antidepressiva maar dan wel op een natuurlijke basis. Als je een gezonde verbetering zoekt voor je humeur/gemoedstoestand dan kunnen Nootropics een goede optie zijn. Zo is L-Theanine een natuurlijke stof met weinig nadelen. 

Nootropics die onze gemoedstoestand verbeteren:

 • Melatonine
 • Tianeptine
 • L-Theanine

3. De basis van Nootropics

Het doel van Nootropics is het verbeteren van cognitieve vaardigheden en processen. Om dit succesvol te doen is het belangrijk om te weten hoe en hoe vaak je nootropics kan gebruiken. De grootste fout die mensen maken is: Hoe meer ik neem hoe beter. Dit is zeker niet waar! Het gaat erom dat je de juiste dosering vindt die voor jou werkt. Niemand is hetzelfde en niemands hersenen zijn hetzelfde. Verschillende Nootropics hebben daarom verschillende effecten op verschillende personen.

Hoeveelheid

De grootste fout die mensen maken is dat ze denken: hoe meer ik van een supplement neem hoe beter. Hoge dosis zorgen echter voor meer nadelen dan voordelen. Iedereen is anders, sommige mensen hebben meer nodig dan anderen. Zoek de hoeveelheid die bij jou past, eventueel met hulp van je huisarts.

Hoe vaak?

Na gebruik zijn Nootropics maar voor een bepaalde tijd actief. Zoals met alles, teveel is nooit goed. Let op de aanbevolen hoeveelheden op de verpakking en houdt je hieraan.

Teveel nemen kan zorgen voor:

Tolerantie

Je kunt tolerantie op bouwen voor Nootropics net zoals je dat doet bij alcohol en cafeïne. Pas op met hoge doseringen en zorg dat je niet gewend raakt aan deze hoge doseringen. Het kan zijn dat je tolerantie opbouwt waardoor je meer inneemt dan goed voor je is. Als je snel tolerantie opbouwt is het aan te raden om een tijdje te stoppen zodat je brein zich kan herstellen en aanpassen aan de nieuwe stoffen.

Afhankelijkheid

Net zoals bij alcohol, drugs en cafeïne kan je afhankelijk worden van Nootropics. Als je constant Nootropics neemt boven de aanbevolen dosering dan kan het zijn dat je ontwenningsverschijnselen krijgt wanneer je ineens stopt.

Afwisselen

Door verschillende Nootropics met elkaar af te wisselen krijg je alle voordelen van verschillende Nootropics en neem je niet teveel van één soort Nootropics. Experts nemen bijvoorbeeld twee week nootropic 1 en switchen daarna naar nootropic 2 en herhalen dit trucje. Zo worden je hersenen niet comfortabel met één bepaalde stof.

4. Hoe haal je de meeste voordelen uit Nootropics? 

‘Stacking’

Met deze methode gebruik je twee of meer Nootropics tegelijkertijd, om de effecten van beide middelen te versterken. Sommige Nootropics zijn sterker als je ze combineert dan wanneer je ze apart neemt.

Dit zijn bijvoorbeeld de verschillende Racetams: Piracetam, Aniracetam, Phenylpiracetam en Noopept werken goed samen in een stack. Ze hebben allemaal dezelfde structuur maar geven verschillende effecten. Als je ze combineert kun je de effecten versterken.

Voorbeelden van stacking

Sommige mensen stacken Nootropics bijwerkingen van de verschillende Nootropics op te heffen.

 • Caffeine en L-Theanine werkt bijvoorbeeld heel goed samen. Caffeine is bekend vanwege de bekende boost zoals bij een kop koffie. Maar nadat koffie is uitgewerkt volgt een dip. L-theanine gaat deze dip en andere negatieve effecten van caffeine tegen. De Caffeine L-Theanine combinatie is daarom een van de bekendste stacks binnen Nootropics.
 • Racetams en Choline zijn ook een goede stack. Racetams kunnen hoofdpijn veroorzaken, en deze worden veroorzaakt door een tekort aan choline. Wanneer je citicoline gebruikt samen met racetams is de kans op hoofdpijn een stuk kleiner.
 • Tianeptine en Adrafinil wordt gecombineerd omdat Tianeptine gebruikers soms slaperig maakt. Adrafinil is een nootropic die je wakker houdt, wat dit een goede stack maakt.

Best practises

Overal online vind je informatie over hoe je het beste Nootropics kan gebruiken. Omdat niemand hetzelfde is, is het belangrijk om je eigen research te doen. Dit is geen samenvatting met alle antwoorden, probeer verder te zoeken om tot de juiste conclusies voor jezelf te komen. 

 • Let goed op je eigen gedrag na het innemen van Nootropics. Veel effecten zijn mild en kunnen onopgemerkt wel in werking zijn.
 • Neem nooit meer dan de aanbevolen dosering. Als je wilt experimenteren met verschillende doseringen neem dan contact op met een gekwalificeerde dokter.
 • Neem verschillende Nootropics eerst apart voordat je ze gaat combineren. Zo krijg je inzicht in wat voor effect elke nootropic op je heeft.
 • Combineer Nootropics niet met drugs of andere medicijnen. Als je twijfelt vraag altijd je dokter om hulp.
 • Zorg dat je geen tolerantie opbouwt. Geef je brein tijd om te herstellen en reguleren nadat je een tijdje Nootropics hebt gebruikt.
 • Wordt niet afhankelijk. Nootropics hebben geen verslavende effecten, echter is het gemakkelijk om een gewoonte/routine op te bouwen rondom Nootropics. Dit is gevaarlijk, als je denkt dat je afhankelijk wordt is het aanbevolen om langzaam je dosering te verlagen. 

Nootropics helpen om je brein te optimaliseren maar zijn geen antwoord op een gezonde levensstijl. De 3 belangrijkste zaken om je gezondheid en je hersenen te verbeteren zijn nog altijd:

 • Goede nachtrust
 • Sporten/actief bewegen
 • Gezonde voeding

5. Misvattingen rondom nootropics 

Met Nootropics ben ik limitless zoals Bradley Coopernootropics limitless bradley cooper

Nootropics helpen je zeker om beter te presteren maar ga er niet vanuit dat je ineens bovenmenselijke krachten krijgt. Helaas geen effecten zoals in de film Limitless met Bradley Cooper. 

Ik moet een bepaalde high voelen?

De effecten van Nootropics zijn betrouwbaar maar zijn soms alleen subtiel voelbaar. Soms voel je niet een bepaalde gemoedstoestand zoals je dat wel hebt met alcohol of met cafeïne. Wat je wel kan opvallen zijn aanpassingen in je gedrag. Je bent in een goed humeur, wordt minder snel moe en kan langer effectief doorwerken. Dit maakt Nootropics interessant voor iedereen die productiever wil zijn. Probeer je dagen naast elkaar te leggen zonder en met nootropics. Was je productiever? Zat je meer in je ‘flow’? Streepte je sneller je to-do lijstjes af? 

Nootropics veranderen wie je bent

Belangrijk om te weten is dat het nemen van Nootropics jouw persoonlijkheid niet veranderd. Koffie veranderd je persoonlijkheid ook niet, het geeft je alleen de mentale boost. Hetzelfde is van toepassing bij Nootropics.

Nootropics wordt door velen als volgt omschreven: Beeld jezelf in op jouw beste dag. Je bent vrolijk, productief en krijgt veel gedaan op deze dag. Met Nootropics zorg je ervoor dat je meer van dit soort dagen krijgt. 

6. Waar te beginnen met Nootropics?

Nu we de basis begrijpen kunnen we beginnen met Nootropics. Maar waar beginnen we? De best onderzochte Nootropics zijn het ideale beginpunt.

L-Theanine

Dit is de perfecte nootropic om mee te beginnen. L-Theanine bevat natuurlijke stoffen die je een kalm gevoel geven. L-Theanine zit van nature in groene thee, waar je dit effect ook in een lage dosis ervaart. L-Theanine kan goed gecombineerd worden met koffie. Doordat L-Theanine stress verlaagd zorgt het ervoor dat je niet de negatieve effecten van koffie ervaart. Het geeft je een fijne langdurige energie boost zonder dip. Onderzoek wijst uit dat cognitieve vaardigheden van cafeïne vergroot worden door het toevoegen van L-Theanine, ideaal voor een lange dag werk of studeren!

Lees meer: L-Theanine 

Piracetam

Deze nootropic is al in 1964 ontwikkeld en is ruim 40 jaar onderzocht en gebruikt. Het geeft je vooral een boost in focus, geheugen en verbale vaardigheden. Wel zorgt piracetam ervoor dat je choline reserves in je brein afnemen. Dit kan leiden tot hoofdpijn bij sommige mensen. Het advies is daarom om citicoline te gebruiken in combinatie met piracetam, zodat je niet tegen onverwachte hoofdpijn aanloopt. 

Adrafinil

Dit is een nootropic die erg lijkt op het populaire Modafinil wat veel gebruikt wordt in Amerika. Sommige mensen vinden het minder effectief, anderen ervaren juist dezelfde verbeteringen als met Modafinil. Het zorgt voor betere cognitieve vaardigheden en verbeterd geheugen, focus en alertheid. Er is bewijs dat Adrafinil helpt met focus en zelfs zou helpen met bestrijden van ADHD-symptomen. Overleg wel altijd eerst met je dokter voordat je Adrafinil gaat proberen. Modafinil is trouwens niet legaal in de meeste landen of moet altijd via de dokter verkregen worden.

 

Disclaimer

Wanneer je Nootropics gaat gebruiken let dan op het gebruik van andere medicijnen en middelen. De juiste dosering is afhankelijk van je leeftijd en je gezondheid. Neem altijd contact op met je huisarts voor je begint met Nootropics of supplementen.

Updated 31-01-2017


 Reaching Your True Potential